Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Calendari 2019L’Ajuntament d’Eivissa ha publicat el seu tradicional calendari corresponent a l’any 2019, elaborat pel Servei d’Assessorament Lingüístic, que aquest any es dedica a la toponímia marítima i compila diversos llocs i paratges de la costa del municipi d’Eivissa.

El nou calendari de sobretaula recull un total de 26 imatges i detalla la ubicació i principals característiques orogràfiques d’una dotzena dels illots i conjunts d’illots més coneguts del municipi d’Eivissa, a més d’un paratge que arranca a la costa i s’endinsa a la mar com és el cas del Mac i l’Escull des Salt de s’Ase, que configuren el Racó del mateix nom, per acabar amb una panoràmica de la costa d’Eivissa.

El calendari repassa alguns fets històrics rellevants ocorreguts en aquests indrets i s’explica l’origen de la seva toponímia en alguns casos i les primeres mencions dels noms d’aquests illots que han arribat fins els nostres dies. Cada mes es dedica a un dels illots o conjunts d’illots i paratges. Així, gener es dedica a s’Illa de ses Rates, de la que s’explica la batalla registrada al 1543 contra unes galeres sarraïnes resguardades a prop de l’illot.

A l’agost es recorda l’enfonsament del ferri ‘Don Pedro’ després de topar amb es Daus, al juliol de 2007; el més de març està dedicat a sa Corbeta i detalla com el nom se li dóna a partir de 1860 i fa referència a la embarcació ‘Josefa’, que hi va ser amarrada abans de remolcar-la a port per ser aparellada. Abril es dedica a s’Illa Negra, que va formar el duo d’Illes Negres amb sa Corbeta abans que aquesta última canviés de nom.   

Per aquesta tasca, el Servei d’Assessorament Lingüístic de l’Ajuntament d’Eivissa, s’ha basat en l’obra ‘La toponímia costanera del municipi d’Eivissa’, d’Enric Ribes, l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, que edita el Consell d’Eivissa i el Diccionari català-valencià-balear d’Antoni Maria Alcover i Sureda i Francesc de Borja Moll.

El repartiment del calendari de 2019, del que s’han editat 1.000 exemplars, s’ha iniciat aquests dies entre el personal de l’Ajuntament d’Eivissa i també estarà disponible, de forma gratuïta, pels ciutadans que ho desitgin a les oficines del Servei d’Atenció al Ciutadà, a l’edifici Cetis i també se’n repartiran des de les regidories de Festes i Participació en les seves activitats.