Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Els monòlegs de la HistòriaLa Biblioteca Municipal d’Eivissa celebra el dissabte, 1 de desembre, la festa ‘Ja són 30!’ per celebrar les seves tres dècades de servei als ciutadans amb música, teatre i llibres.

La Biblioteca Municipal d’Eivissa, a Can Ventosa, celebra el proper dissabte, 1 de desembre, una festa per commemorar que fan tres dècades de la seva obertura, amb el nom de ‘Ja són 30!’ i amb música, teatre i amb un protagonisme especial, com ha estat en tota la seva trajectòria, pels llibres.

La festa es farà en horari de tarda, començant a les 18.30 hores, quan s’ha programat una nova representació de la sèrie ‘Els monòlegs de la Història: Cristòfol Colom’. En aquesta ocasió és l’actor Cebel qui encarnarà l’aventurer, baix la direcció de Ramon Mayol. Per aquesta obra, Produccions Aïllades s’ha basat en un text de Carlos Garrido inspirat en la teoria de l’investigador Nito Verdera, que defensa l’origen eivissenc de Colom.

El monòleg comença amb un relat de la situació crítica en que es troba Colom al final del seu quart i últim viatge a les Índies, el primer en que va recòrrer una part del continent: la costa on actualment es troben Hondures, Nicaragua, Costa Rica i Panamà.

Tenia 51 anys -una edat avançada per l'època-, patia de gota i artritis i, el que era pitjor als seus ulls, havia caigut en desgràcia davant els Reis Catòlics, que per la seva mala gestió com a governador en territori americà li havien despullat dels privilegis concedits a les Capitulacions de Santa Fe (1492). L'expert marí, malgrat tot això, va encarar de nou la llarga travessia, aquesta vegada a bord de dues caravel·les i dues naus i amb una tripulació de 144 persones.

Al seu retorn, ja no era l'home que havia estat. L’obra ens ofereix l'oportunitat de conèixer en primera persona com van ser els seus últims anys, quines reflexions es feia, quines van ser les seves conclusions...

Després d’una microlectura a càrrec del poeta i escriptor Julio Herranz, a les 19.30 està prevista una actuació en format acústic del grup eivissenc Ryser. La festa acabarà amb nova microlectura, en aquest cas d’Eva Tur Antonio.

Al llarg de tota la tarda, es podrà visitar l’exposició de ‘Peluixos i llibres’ que estarà instal·lada a la Sala Infantil, a la planta baixa de la biblioteca. Molts dels protagonistes dels llibres solen ser peluixos, que aquest dia sortiran de les pàgines dels llibres o els ninots de tela elaborats per Lagatadetrapo i els protagonistes dels contes infantils del Meritxell Rius i Juanjo Cardona, inspirats en els dibuixos de Paquita Marí Quita. A més d’aquesta ambientació molt especial, hi haurà tallers de manualitats per als més petits. De fet, els que portin el seu peluix podran fer-li un complement amb l’ajut del personal de Can Ventosa.