Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Recolzament capitalitat EivissaTotes les forces polítiques amb representació parlamentària han donat suport al projecte de llei presentant per l'alcalde d'Eivissa, el president del Consell i la presidenta del Govern de les Illes Balears.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, acompanyat de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Torres, ha presentat aquest matí el projectede la Llei de Capitalitat de la ciutat d’Eivissa en un acte de recolsament que ha comptat amb la presència dels representants parlamentaris de distintes forces polítiques.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha afirmat que “l’acte d’avui, de presentació del projecte de llei de l’estatut de Capitalitat és un moment històric per la ciutat d’Eivissa. L’Ajuntament d’Eivissa ha fet la seva feina, constant, tranquil.la i silenciosa, que sempre s’ha portat per unanimitat i que així s’ha treballat pels principals grups polítics que formen part de l’Ajuntament d’Eivissa”

Per a dur a terme l’esborrany de la Llei de Capitalitat, l’Ajuntament d’Eivissa va encarregar l’actualització de l’estudi econòmic i la redacció de l’esborrany de la Llei a la Universitat de les Illes Balears.

Segons aquest estudi, la ciutat d’Eivissa suporta una sèrie d’obligacions, entre d’elles la pressió d’albergar les principals infraestructures insulars, com el Port, la seu dels Jutjats, el Consell Insular o l’hospital d’Eivissa, que donen servei a persones d’altres municipis. També l’existència d’altres factors com el fet de ser un dels municipis amb més densitat demogràfica de les Balears i dels més petits en extensió, que provoca que el manteniment i els serveis que dona el municipi, amb els recursos econòmics propis que disposa, siguin insuficients per donar un correcte servei a la ciutadania.

Per aquest motiu, la llei té per objectiu reconèixer l’estatut especial de capitalitat de la ciutat d’Eivissa com a seu de les principals institucions insulars i estableix, com a punt de sortida, una partida econòmica de 5 milions d’euros, derivats de la capitalitat que es rebrà per part del Govern Balear, que assumirà un 70% de la quanta total i del Consell Insular d’Eivissa que aportarà un 30%.
Així mateix, preveu la creació d’un Consell de Capitalitat presidit per l’Ajuntament d’Eivissa, en el que també hi formaran part el Govern Balear i el Consell Insular,  que estudiaran la destinació del pressupost inversor. 

Per la seva banda, el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Torres, ha dit que “aquest és un projecte d’una enorme càrrega simbòlica pel reconeixement oficial de la capitalitat d’Eivissa però sobretot d’una gran efectivitat en la concreció d’inversions econòmiques que hi venen associades i és també un acord en favor de la ciutat d’Eivissa però també un acord del conjunt de tota la ciutadania de l’illa”.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha dit al seu discurs que “el reconeixement de la capitalitat és una fita històrica per ser una reclamació de fa molts d’anys de la ciutat d’Eivissa que permet garantir els mateixos drets que els altres ciutadans de les Illes Balears”.

A l’acte, que s’ha dut a terme al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa, també hi han estat presents, els dos tinents d’alcalde de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Eivissa i portaveus dels seus respectius grups municipals, Joan Ribas i Elena López; Virginia Marí en representació del grup municipal del PP; Enric Casanova en representació del grup parlamentari PSIB-PSOE; Aitor Morrás i Viviana de Sans en representació del grup parlamentari de Podem; Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears en representació del grup parlamentari de MÉS per Mallorca; Carmen Tur, en representació del grup parlamentari El PI Proposta per les Illes Balears; José Luis González i Vicente Costa en representació de Ciudadanos.

En aquests moments, l’esborrany de la Llei de Capitalitat de la ciutat d’Eivissa iniciarà la tramitació parlamentària durant les properes setmanes per tal de que sigui aprovada dins aquesta legislatura.

Enllaç a:
· Tall de veu de l'alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz
· Tall de veu del president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Torres
· Tall de veu de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol