Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Exposició Arxiu d'EivissaEl regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, l’investigador Juan Antonio Torres i la responsable de l’Arxiu Històric d’Eivissa (AHE), han presentat aquest matí la mostra temporal amb els documents dels fons musical i composicions dels músics eivissencs que disposa l’Arxiu. La mostra s’ha organitzat amb motiu de la celebració, dissabte dia 9 de juny, del Dia Internacional dels Arxius. 

La mostra compta, a més dels documents musicals, amb un piano forte datat de finals del segle XVIII, de Vicent Mayans Marí (1848-1925), pianista, organista, mestre de música i director. Ha estat una donació de Julio Mestre a l'Arxiu per garantir la seua conservació i posar-lo a l'abast de totes les persones interessades.

Per al regidor de Cultura, Pep Tur, la celebració del Dia dels Arxius és una excel·lent oportunitat per mostrar i divulgar la riquesa del fons musical.

La mostra es podrà visitar a l’Arxiu Històric d’Eivissa, durant tot l’estiu en horari de 9 a 14 hores de dilluns a divendres.

Els fons musical de l'Arxiu Històric està format pel següent fons:
- Fons musical del Convent, amb partitures manuscrites i impreses que formaven part del repertori Xumeu Fornas, de la Capella Santa Cecília i de l'Orfeó Eivissenc.

- Fons musical antic del Patronat de Música Municipal que està format per partitures acumulades al llarg dels anys, de diversos gèneres i èpoques, així com documents de gestió del patronat i llibres del registre dels programes dels concerts de la Banda Municipal des de l'any 1925.

I les noves aportacions, que han estat donatius, que es presenten en aquesta ocasió:
- Fons Fermí Marí Oliver. Es tracta d'una col·lecció de 570 partitures i particel·les generades o recollides pel músic i compositor eivissenc Fermí Marí Oliver, que ha donat a l'Arxiu Elvira Adrover Pons, que heretà aquests fons.
Fermí Marí Oliver (1905-1990) era fill del també músic Manel Marí Seguí, i fou el més destacat de la família de músics coneguts popularment com els "Seguinets". Es dedicà sempre a la música, col·laborant amb els músics Joan Gamisans Arabí i de Joan Mayans Escandell, i en la creació i manteniment de l'Orfeó Eivissenc. Fou músic de l'orquestra de cambra de l'església de Sant Domingo a Eivissa a principi dels anys 40. Amb l'obra Festa pagesa participà i guanya un concurs de composició convocat a Palma pel Cercle mallorquí l'any 1943. L'any 1948 es va traslladà a Palma on va hi va viure dedicat a la música. L'any 1984 l'Associació Pro-Música de les Pitiüses li va fer un reconeixement públic i l'Ajuntament li dedicà un carrer l'any 1990. Va musicar disset poemes de Jean Serra.

Piano forte datat de finals del segle XVIII, de Vicent Mayans Marí (1848-1925), pianista, organista, mestre de música i director. Ha estat una donació de la família Mestre a l'Arxiu per garantir la seua conservació i posar-lo a l'abast de totes les persones interessades.