Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Eivissa MedievalEivissa Medieval 2018 comptarà amb més de 150 parades i un complet programa cultural amb espectacles de 20 companyies, exposicions, teatre, música i l’apertura de tots els museus de la ciutat. Enguany s’han ampliat les zones infantils i s’incorporen activitats pels joves.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, la consellera de Cultura, Fanny Tur i el regidor de Festes de l’Ajuntament d’Eivissa, Agustín Perea, han presentat aquest matí la XIX edició d’Eivissa Medieval que tindrà lloc des del dijous dia 10 de maig fins diumenge dia 13 de maig.

Eivissa Medieval, commemora la declaració d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat i durant els quatre dies de celebració es convida  a tota la ciutadania i als milers de persones que es traslladen des d’altres punts de les illes i turistes a gaudir de festa.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat el fort contingut cultural d’aquesta edició i el fet que la celebració es perllongarà durant quatre dies, és a dir que el mercat estarà obert des de primeres hores del matí del dijous dia 10.
L’alcalde ha dit que ‘el programa cultural , és sens dubte, un element de distinció respecte a l'organització d'altres mercats que es desenvolupen en moltes ciutats d’Espanya i precisament per aquest fet la programació cultural és el plat fort d’Eivissa Medieval amb espectacles itinerants, amb més de 20 companyies diferents, concerts, exposicions i obres de teatre, amb una selecció de companyies i grups locals, balears, nacionals i internacionals i l’apertura de tots els espais expositius com el Museu Puget, el MACE i el centre d’Interpretació Madina Yabisa’.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Fanny Tur, ha dit que Eivissa Medieval és un moment idoni per a contribuir a difondre els valors patrimonials de la ciutat d’Eivissa i fomentar el coneixement de la cultura popular entre les Illes. 

Per la seva banda, el regidor de Festes de l’Ajuntament d’Eivissa, Agustin Perea, ha explicat que Eivissa Medieval comptarà amb unes 150 parades, de les quals 60 són de persones residents a Eivissa, que durant tot l'any preparen el seu producte per participar al mercat. Com és habitual, també es comptarà amb les exposicions d'artesans locals amb els oficis tradicionals d'Eivissa, espart, cosidores i brodadores i fusters que, com sempre, estaran situats al carrer Antoni Palau.

A més es tindran distribuïdes activitats, gastronomia, animació i decoració des de la Plaça del Parc i la plaça de sa Tarongeta, que per primera vegada s'incorpora com un nou espai infantil, fins a la Catedral.

Tot l'espai que ocupa Eivissa Medieval, estarà decorat amb més de 4.000 elements decoratius i els visitants podran apreciar nous elements decoratius basats en Llibre de la Cadena.
Les actuacions correran a càrrec dels 16 grups d'animació itinerants, acròbates, grups de música, danses i personatges. I es comptarà també
amb les demostracions dels 17 tallers d'oficis: cuir, cal·ligrafia, escrivania, terrisseria, mosaic, espart.

Pel que fa als infants i als joves, s’han ampliat les activitats dirigides als nens i nenes, que estaran situades en el Baluard de Sant Pere, amb teatre infantil, a la plaça de sa tarongeta i a la plaça des parc. A més la zona de la catedral comptarà amb la participació dels Dracs d’Eivissa, amb jocs medievals, softcombat i croma dirigides a un públic més juvenil.  

Per primera vegada, Eivissa Medieval tindrà també un caràcter educatiu amb la realització d’una unitat didàctica dirigida a 1º i 2º de primària ‘Una volta per l’Eivissa Medieval’ amb un quadern per a l'alumne i un altre per al professor. A través d'aquesta unitat didàctica els nens coneixeran la història de la seva ciutat d'una manera lúdica i participativa, sent l'última de les activitats passejar per Dalt Vila durant el primer matí del medieval  amb unes disfresses que ells mateixos hauran fabricat.

A la part cultural  es comptarà amb l'acte inaugural ‘Volem Festa’, dijous dia 10 de maig a les 18.30 hores, que consistirà en una recreació teatralitzada de la companyia eivissenca Produccions T’Eiviss, sota la direcció de Neus Torres. També es comptarà amb  el Gruppo Sbandieratori dei Rioni di Cori i a més del Centre de Dansa.

Al llarg dels quatre dies tots els visitants podran gaudir  del teatre infantil tornejos medievals concerts medievals , renaixentistes, exhibicions , cercaviles dels Cossier de l’escola de Música i Dansa de Mallorca, ballades pageses a càrrec de sa Colla de sa Bodega i la colla de Vila i concerts de Musica Antigua i Ensemble Organum, considerat un dels millors cors de música medieval del món. 

L’Arxiu Històric d’Eivissa també organitza l’exposició “En temps de Felip II’ a la sala del Refectori de l’antic convent dels Dominics.
A destacar també el concert de la banda Simfònica ciutat d’Eivissa que tindrà lloc el diumenge dia 13 de maig  a les 12 hores al claustre de l’Ajuntament d’Eivissa.
Per altra banda, tornen les Justes a parc Reina Sofia. Una activitat que va agradar molt i que enguany seran a càrrec de Drakonia, cada dia a les 11.30 i a les 18.30 hores.

Enguany es torna a organitzar un concurs de Parades locals, creat per estimular la participació dels artesans locals. Hi ha dues categories: decoració i producte artesanal. Els premis són 300€ en cada categoria i la possibilitat de triar ubicació a l'any següent.

Per altra banda, per donar major difusió a Eivissa Medieval, des del dimecres fins al dissabte instal·larà un photocall a l’Aeroport d’Eivissa amb dos alabarders que animaran a totes les persones que arribin a l’illa a fer-se fotos i acostar-se a la ciutat. Per aquest motiu s’han fet 15.000 programes en català/castellà; 7.000 en anglès i una separata del programa cultural.

Per tal de facilitar l’accés a Eivissa medieval, des del dijous dia 10 de maig i fins diumenge dia 13 s’han habilitat tres línies d’autobús gratuïtes que recorreran els aparcaments dissuasius de la ciutat  per a traslladar als visitants fins al passeig de Vara de Rey i el Soto.

Durant la presentació, també s’ha agraït a totes les institucions i entitats que col·laboren en la celebració d’Eivissa Medieval per ajudar a que aquesta festa sigui un èxit. També a tots els voluntaris i voluntàries, Protecció Civil, Policia Local i tots els tècnics de la casa que treballen en l’organització del principal esdeveniment cultural del municipi.

Enllaç a:
 ·Programació Eivissa Medieval 2018