Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Montserrat AbellóMontserrat Abelló és l’escriptora del mes de maig de la Biblioteca Municipal d’Eivissa en motiu del centenari del seu naixement.

Montserrat Abelló neix a la ciutat de Tarragona l’any 1918. El seu pare, enginyer naval, canvia sovint de destinació, per això durant la seua  infantesa viu a Cadis, Londres i Cartagena. El 1935 cursa estudis a la Facultat de Filologia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on forma part del cercle del poeta Carles Riba. En esclatar la Guerra Civil espanyola es presenta a les oposicions convocades per a substituir els professors mobilitzats, i obté el primer lloc per a exercir de professora d'anglès en un institut públic de Barcelona. En acabar la guerra s'exilia amb el pare, primer a França i a continuació a Anglaterra.

L'esclat de la II Guerra Mundial la sorprèn a Londres. El 1940 es trasllada a Xile. A partir dels anys cinquanta es dedica a escriure i a traduir, a més de fer de professora d'anglès a una escola suïssa de Santiago de Xile. El 1960 retorna a Barcelona i treballa, fins que es jubila, com a docent a la Institució Cultural del CIC. El 1963, amb quaranta-cinc anys, publica el seu primer llibre de poesia, Vida diària. Durant la dècada de 1970 es posa a estudiar i es llicencia en Filologia anglesa i s’especialitza en l'estudi comparat de la fonètica anglesa i catalana, i en les possibilitats d'aplicació a l'ensenyament. Elabora amb Josep M. Jaumà el manual Our English Friends. El 1980 Txiki Berraondo posa música a un poema seu pertanyent al recull Vida diària. «La Sal, Edicions de les Dones» reedita, el 1981, Vida diària, afegint-hi un nou poemari de l'autora, "Paraules no dites".

És en aquesta època quan Abelló s'interessa per les poetes anglosaxones, i comença a traduir-ne obres al català, com ara Arbres d'hivern i Ariel (amb Mireia Mur) de Sylvia Plath, o Atlas d'un món difícil d'Adrienne Rich. Al mateix temps continua escrivint obra pròpia, i el 1986 publica el seu tercer poemari, El blat del temps. L'any 1990 publica un altre recull de poemes, Foc a les mans. Aquest mateix any s'encarrega de coordinar l'espai de poesia de la IV Fira Internacional del Llibre Feminista, a Barcelona. El 1995 publica els poemaris L'arrel de l'aigua i Són màscares que m'emprovo" L'any 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seua tasca com a traductora, i aquest mateix any publica el poemari Dins l'esfera del temps, que obté el Premi de la Crítica Serra d'Or de poesia del 1999. L'any 2002 l'editorial Proa reuneix la seua obra poètica en un únic volum, Al cor de les paraules (1963-2002), guardonat amb els premis Cavall Verd–Josep Maria Llompart al millor recull de poesia, i Lletra d'Or de poesia. També rep el premi Cavall Verd-Rafel Jaume de traducció poètica el 2007 per la traducció de l'antologia de Sylvia Plath Sóc vertical. Obra poética 1960-1963. L'any 2008 és guardonada amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura. Fou sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. El cantador de flamenc català Miguel Poveda musicà el poema "Al meu pare" con música de Marcelo Mercadant. Montserrat Abelló mor l’any 2014 a Barcelona.

Enllaç a:
· Guia de lectura