Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Willa CarterL’escriptora Wilella Sibert Cather serà l’escriptora del mes de gener a la Biblioteca Municipal d’Eivissa amb motiu del centenari de la publicació de l’obra Mi Ántonia.

Wilella Sibert Cather, més coneguda com Willa Cather (Winchester, Virginia, 7 de desembre de 1873 – Nova York, 24 d’abril de 1947).
La data de naixement de Cather és confirmada per un certificat de naixement i una carta del 22 de gener del 1874 del seu pare, referint-se a ella. Tot i això, mentre treballava en la revista McClure, Cather afirma que va néixer el 1875. Després digué que fou el 1876 i aquesta és la data tallada en la seua tomba a Jaffrey.
Procedia d’una família d’origen irlandès i alsacià. Va passar la infància a Nebraska, durant els anys de la primera gran colonització per part d’immigrants txecs i escandinaus; enmig d’aquells aventurers i camperols de sang ardent, que vivien oposats a l’àrida i convencional respectabilitat dels nord-americans "indígenes" de la comarca, va passar Cather els anys de la seua formació. Gairebé totes les seues obres varen estar marcades per l’amor a Nebraska i les formes de vida dels primers colons que es van instal·lar en aquests salvatges territoris. De fet, ella deia que la major part de la matèria d’un escriptor és la que adquireix abans dels quinze anys.

Sempre activa i independent, va estudiar a la Universitat de Nebraska, on s’hi presentà vestida d’home i amb el nom de William Cather. Un cop acabats els estudis, va dedicar-se a diferents oficis, com periodista, mestre i directora de revistes. A Pittsburg va treballar com a editora en The Home Monthly i en The Pittsburg Leader. Després d’un any a Washington treballant com a professora de llatí i grec a una escola de secundària, es va traslladar a Nova York per treballar a l’editorial de McClure´s Magazine fins que va abandonar aquesta feina per dedicar-se per complet a l’escriptura.

Va viatjar dins i fora del país. La seua primera novel·la és Alexander’s Bridge (1912) (El puente de Alejandro). Va ser amb l’obra O Pioneers! (1913) (Pioneros), on va trobar la seua maduresa, però la seua obra mestra és My Ántonia (1918) (Mi Ántonia). Amb l'obra One of Ours (1922) (Un de nosaltres), ambientada a la Primera Guerra Mundial, va obtenir el Premi Pulitzer l’any 1923. Altres obres de l’autora són Death Comes for the Archbishop (1927) (La mort s'adreça a l’arquebisbe), Shadows on the Rock (1931) (Ombres a la roca), i Not under forty (1936) (No abans dels quaranta).

També va escriure poesia i és autora d’un gran nombre de relats. Algunes de les seues novel·les s’han portat al cinema.
Cather era d’esperit sensitiu i selectiu i els seus mestres en l’àmbit de les lletres varen ser Flaubert i Henry James, mentre que les seues preferències literàries instintives es dirigien cap a Hawthorne, Turguénev, Mérimée, Conrad i Stephen Crane. A les seues novel·les retrata la vida quotidiana dels personatges ordinaris dels Estats Units emprant per a això un llenguatge igualment quotidià.
L’any 1944 va obtenir el American Academy of Arts and Letters Gold Medal for Fiction. Fou Doctor Honoris Causa per nombroses universitats americanes.

Enllaç a:
· Guia de lectura