Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

murades

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, acompanyat per la presidenta de Fundatur, Carmen Matutes i el regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur, han presentat l’inici de les feines del projecte de conservació i manteniment integral de les murades d’Eivissa que compta amb un pressupost total de 1’2 milions d’euros, dels quals 800 mil els aporta Fundatur i la resta, 400 mil euros, el Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat.

L’actuació neix de la voluntat de l’Ajuntament d’Eivissa i del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, seguint les línies d’actuació del pla de Murades, d’identificar les patologies existent, avaluar i realitzar les feines necessàries per a executar un pla de manteniment tant a les murades d’Eivissa com als baluards, casamates i les rondes perimetrals.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que “és la primera vegada que s’executa un pla de manera global a les murades d’Eivissa que, tot i ser les millors conservades de tota la Mediterrània, necessiten d’una feina conjunta per tal de deixar-les en perfecte estat per a les generacions futures”. L’alcalde ha destacat la col·laboració del Govern Balear i del Consell Insular d’Eivissa, integrats al Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, que participen en l’execució del projecte.

També ha agraït l’esforç de Fundatur per “la sensibilitat mostrada a l’hora de decidir-se per aquest projecte que, desprès d’haver signat el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament d’Eivissa, aporta una quantitat de 800 mil euros per poder executar-lo”.

Per la seva banda, la presidenta de Fundatur, Carmen Matutes, ha afirmat que “des del primer moment en que es va plantejar aquesta col·laboració amb l’Ajuntament d’Eivissa, la proposta va comptar amb el recolzament tant de Fundatur com del patronat que gestiona els fons econòmics” i que, “com a eivissenca, sent un especial orgull en poder participar en el manteniment de les murades d’Eivissa”.

Segons l’estudi realitzat per l’arquitecte Toni Marí, el conjunt integrat per les murades es troba en bon estat de conservació en general, amb les patologies pròpies d’aquest tipus de construcció i del pas del temps. Així i tot, donada la necessitat d’una intervenció integral al be patrimonial per a garantir el correcte manteniment, s’ha elaborat un estudi que recull les principals patologies de les murades i un projecte d’intervenció que les resolgui.

El projecte de conservació i manteniment de les murades d’Eivissa, a més de la neteja de les herbes de les murades d’Eivissa, inclou altres actuacions com tractament de les humitats i els fongs, reposició de pedres, neteja de grafits i anàlisi de tots els gravats i marques històriques que apareguin durant les feines de conservació que quedaran catalogades.

Les feines de conservació i manteniment de les murades d’Eivissa, que tindran una durada de 2 anys, es distribuiran en diferents etapes. Actualment es treballa en el tractament de la vegetació al total dels 18.000 metres quadrats de les murades renaixentistes.

Tall de veu de Rafa Ruiz, alcalde d'Eivissa
Tall de veu de Carmen Matutes, presidenta de Fundatur