Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Presentació Eivissa MedievalL’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz i el regidor de Festes de l’Ajuntament d’Eivissa, Agustín Perea, han presentat avui la divuitena edició de Eivissa Medieval que enguany començarà el proper dijous dia 11 de maig a les 18.30 hores amb un espectacle d’inauguració a la plaça de la Constitució, al Mercat Vell d’Eivissa.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz ha destacat que en l’edició d’enguany d’Eivissa Medieval, s’ha treballat en un programa cultural i d’esdeveniments molt complet. S’ha apostat per concentrar  en quatre dies, un ampli programa  d’activitats culturals amb concerts de música, exposicions, teatre i instal·lacions culturals al carrer. Enguany a més es comptarà amb una exposició organitzada per l’Arxiu Històric d’Eivissa.

A més d’aquest ampli programa cultural, s’han organitzat activitats especialment dirigides a les persones grans que es troben a les residències per a que gaudeixin d’un espectacle per a ells que tindrà lloc el dissabte al matí. I com enguany no hi ha festa escolar a la ciutat, també s’ha organitzat una activitat infantil per als alumnes que estiguin interessats en gaudir de la fira, el divendres al matí.
L’acalde d’eivissa també ha volgut agrair la col·laboració dels nombrosos voluntaris i voluntàries, gràcies als quals  s'ha organitzat un dispositiu perquè totes les persones de les residències de majors interessades a gaudir d'Eivissa Medieval, ho  puguin fer amb garanties de seguretat i atenció.

Eivissa Medieval començarà el dijous dia 11 de maig a les 18:30 hores, amb un espectacle preparat especialment per a aquesta inauguració a càrrec de la companyia de teatre Morboria, guanyadora d’un premi MAX, el premi més prestigiós de teatre, i que tindrà lloc a la plaça de la Constitució, al Mercat Vell, dijous a les 18:30 hores.
Es tracta d’un espectacle especialment creat per a la inauguració d’aquesta edició d’Eivissa Medieval. Els actors i les actrius d’aquesta companyia interpretaran una obra de teatre en la que es contarà la història, d’una manera amena i divertida, de la construcció de les murades d’Eivissa.  
Durant els quatre dies d’Eivissa Medieval es realitzaran nombrosos esdeveniments culturals i animació al carrer amb la presència de més de 17 grups d’animació locals, nacionals i internacionals que realitzaran espectacles d'animació itinerants d’acrobàcia, música, teatre i personatges que recorreran la ciutat emmurallada i als diferents espais i carrers de Dalt Vila.
Per altra banda, durant els quatre dies del Medieval, s’obren totes les instal·lacions culturals de Dalt Vila i els espais museitzats per a que tothom que estigui interessat els visiti, convertint-se en un motiu més per  gaudir d’aquest entorn privilegiat que és Dalt Vila.
Per altra banda, el regidor de Festes, Agustín Perea, ha destacat que enguany, per primera vegada hi haurà un concurs de parades per tal d’estimular la participació d’artesans locals en Eivissa Medieval. El concurs comptarà amb dues  categories: Decoració de parades, on  podran participar totes les parades inscrites i categoria de producte artesanal , en el que hi poden participar  totes, excepte les parades que ofereixin menjar i/o beguda. Hi haurà dos premis de 300 euros, un per a cada categoria.
També ha destacat la gran quantitat de parades a tot el nucli històric del mercat Eivissa Medieval, en total 150 parades de les quals 60 son de producte local i els artesans d’Eivissa i la presencia de 15 tallers d'oficis (12 demostratius i 3 participatius): Ferreria, terrisseria, vímet, encens, fusta, fletxes, cal·ligrafia àrab, paper, fosa.
Pel que fa al programa cultural, s’han  previst  quatre exposicions: una de Leonardo da Vinci, la Impremta de Gutenberg, exposicions d'armes i Història d'Eivissa així com l’exposició que tindrà lloc a la sala del Refectori, organitzada per l’Arxiu Històric d’Eivissa que sota el títol “Feina i Menjar2 es podrà visitar de’11 a 19.30 hores.

El programa cultural inclou teatre, concerts, espectacles de titelles que duran a terme les seves actuacions durant els dies de la festa d'11.00 a 14.30 hores i de 18:00 a 23:00 hores. Entre ells, el regidor ha destacar la presència a Eivissa del Bestiari Medieval de Mallorca que el dissabte dia 13 de maig a les 22.30 realitzaran un correfoc al costat de Els dimonis i l’Associació Vuit d’Agost d’Eivissa en el Parc Reina Sofia, i sonadors de Rota Temporis.

S’han establert 10 zones d'Eivissa Medieval, que van des del parc Reina Sofia, on aquest any hi haurà exhibicions de jocs medievals i espectacles nocturns i activitats per a petits a la plaça del Parc amb atraccions infantils i exposicions dels invents de Leonardo da Vinci.
A la plaça de sa Font i carrer d’Antonio Palau així com el la plaça de la Constitució és on estaran situats els tallers tradicionals d'Eivissa de diferents artesans així com parades de gastronomia.
A partir d'aquest punt de la ciutat, i en tot el barri de Dalt Vila i els Baluards i fins a la plaça de la Catedral, es duran a terme espectacles, activitats, tallers, zones d'alimentació, campaments medievals, exposicions i exhibicions de falconeria durant els quatre dies que la fira romandrà oberta.

A més, al baluard de Sant Pere s’instal·laran els  tallers d'escrivania medieval, encunyació de monedes , creació de fletxes i elaboració d'encens i perfums. També hi haurà un campament medieval que serà un espai temàtic amb tendes militars on es podrà veure una exposició de vestuari de l'època, lluites de combats, entreno de cavallers, tir amb arc i moltes activitats més.
Al baluard de Sant Joan s'instal·larà una exposició de la història medieval d'Eivissa amb tallers participatius i exposició d'armes així com la ja tradicional exhibició de vols de falconeria el dijous a les 20 hores i el divendres, dissabte i diumenge a les 12.30 i a les 19:00 hores.

Per al públic infantil s'han preparat espectacles infantils de titelles, a la plaça de la catedral i en el Claustre de l'Ajuntament i el baluard de Santa Llúcia; exhibicions de lluites i combats medievals en el baluard de sant Pere i jocs medievals a cavall al parc Regna Sofia, així com diferents espectacles infantils ( fins a cinc sessions diàries) i la plaça de la Catedral.
Dalt Vila comptarà amb més de 4.000 elements decoratius de temàtica cristiana, àrab i hebrea distribuïda per tot el barri.
Pel que fa a les línies d’autobús gratuït, durant els dies d'Eivissa Medieval s'han habilitat dues línies d'autobús que connectaran els aparcaments dissuasius de Gesa, Multicines i és Gorg fins al Soto. Aquest any també per primera vegada l'autobús començarà el mateix dijous a la tarda. L'horari serà el dia 11 de maig, de 18 a 23 hores i la resta de dies de 10 a 15 hores i de 17 a 23 hores.

Eivissa Medieval compta enguany amb un pressupost de 150.000 euros i amb la col·laboració de la Fundació per a la promoció d'Eivissa del Consell d’Eivissa.
Quant als programes, aquest any s'han imprès per primera vegada 7.000 exemplars en anglès per tal que  els turistes i visitants puguin estar informats de tots els actes de la Festa Medieval, i 15.000 programes en castellà i català.

Enllaç a:
· Programa en pdf