mac@eivissa.es · 971 302 723

Casa Broner

Construïda per l'arquitecte i pintor Erwin Broner el 1960.
Bé d'Interés Cultural, categoria de Monument.
Donació de Gisela Broner a l'Ajuntament d'Eivissa.
Adreça: Carreró de Sa Penya, 15

La Casa Broner va ser construïda el 1960 com a residència i estudi de l'arquitecte i pintor d'origen alemany Erwin Broner (1898-1971). Declarada Bé d'Interès Cultural l'any 2000, constitueix una peça clau de l'arquitectura moderna de les illes Balears.
Després d'una acurada restauració -dirigida per l'estudi dels arquitectes Isabel Feliu i Raimon Ollé- s'ha obert al públic amb l'objecte de donar a conèixer l'important llegat d'Erwin Broner com a arquitecte i artista, i de promoure la recerca, documentació, conservació i difusió de l'arquitectura moderna i contemporània, així com de l'arquitectura rural, l'arquitectura del paisatge i el territori a Eivissa i les illes Balears.

Erwin Broner (Munic, 16 de novembre de 1898 – Kreuth, 15 d'octubre de 1971) es forma com a pintor i arquitecte a l'Alemanya d'entreguerres. Forçat a emigrar pels seus orígens jueus, arriba a l'Espanya republicana el 1933 i visita Eivissa -en principi breument- on, després de recórrer l'illa, documentar els habitatges rurals i quedar fascinat per la seva senzillesa, funcionalitat i harmonia amb l'entorn, decideix instal·lar-se. Construeix el primer edifici modern de l'illa -un establiment de banys avui ja desaparegut- a la platja de Talamanca, que publica, juntament amb els seus estudis de l'arquitectura rural eivissenca, a la revista AC, portaveu de l'avantguarda arquitectònica catalana, el GATCPAC.

La Guerra Civil l'obliga de nou a emprendre l'exili i el 1938 s'estableix als EUA. Allà treballa com a fotògraf, decorador, arquitecte i participa en la realització de pel·lícules d'animació com a operador, escenògraf i músic, alhora que prossegueix -també- la seva activitat com a pintor. Treballa amb George Pal, productor de cinema d'animació innovador i experimental, que aconsegueix gran popularitat a Hollywood amb els Puppetoons. Les seves habilitats en el camp del cinema d'animació li permeten trobar treball en un estudi d'animació de Londres i iniciar el retorn a Europa. Obté la nacionalitat americana el 1944 i, després de diverses anades i vingudes entre els EUA i Europa, amb estades a París (1946-1948 i 1953-1954), Cotlliure (1946), Krumville –Nova York– (1948-1951), Eivissa (1952-1953 i 1954), Londres (1957) i Los Angeles (1957-1958), pot realitzar el seu vell somni de retornar a Eivissa, on s'instal·la definitivament i on resideix de forma permanent entre 1959 i 1971, data de la seva mort.

Broner deixa un important llegat a Eivissa, no només com a pintor i arquitecte sinó com a actor de la vida cultural de l'illa i catalitzador d'iniciatives ciutadanes. Participa en la creació del Grup Eivissa 59, que reuneix artistes, en la seva majoria estrangers, residents a l'illa, promou la creació del cinema club d'Eivissa i s'implica en la transformació que s'està operant a Eivissa en la dècada de 1960 amb el desenvolupament del turisme.

Entrada gratuïta.
Espai no accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Iconic Houses

Ajuntament d'EivissaAjuntament de la Ciutat d'Eivissa
Tel. 971 397 600
eivissa@eivissa.es